Trivselregler


Syftet med Brf Adlern Mindre nr 34:s trivselregler är att föreningens medlemmar ska kunna bo och trivas tillsammans.

Vi som är bostadsrättsinnehavare och delägare i vår bostadsrättsförening har ett gemensamt ansvar för att föreningen långsiktigt utvecklas på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt.
Enligt lagstiftningen och föreningens stadgar är du som medlem skyldig att inom din lägenhet, gemensamma utrymmen och utvändiga ytor inom föreningen, bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten.
Som medlem ansvarar du även för familjemedlemmar, gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbeten åt dig.

Var rädd om och vårda vår förenings egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas gemensamt av föreningens medlemmar via din och min månadsavgift.

Dessa regler är fastställda av styrelsen och utgör ett komplement till bostadsrättslagen och föreningens stadgar och är därför tvingande för alla bostadsrättsinnehavare i Brf Adlern Mindre nr 34.


Allmän uppmärksamhet
Var rädd om vår förenings gemensamma egendom. Om du uppmärksammar fel och brister
anmäl detta snarast till styrelsen.adlernmindre34@gmail.com På så sätt bidrar du både till att hålla våra gemensamma kostnader nere men även en trevligare miljö för dig själv och dina grannar.

Andrahandsuthyrning
Om önskan om andrahandsuthyrning finnes ska bostadsrättshavaren enligt stadgarna ansöka om detta skriftligen till styrelsen. Logga in på NABOs portal och fyll i formuläret för ansökan under "Din lägenhet/lokal".

Balkonger/terrasser
De lägenhetsinnehavare som innehar privat balkong/terrass är enligt stadgarna ansvarig för snöskottning samt se till att dagvatten inte hindras.

Blomlådor ska av säkerhetsskäl hängas på insidan av balkongräcket.

Anordningar som luftvärmepumpar, markiser, balkonginglasning, belysningsarmaturer, solskydd, parabolantenner och annat får enligt stadgarna endast sättas upp efter styrelsens skriftliga godkännande.

Bostadsrättstillägget 
Bostadsrättstillägget måste du som är bostadsrättsinnehavare själv teckna som ett tillägg till din hemförsäkring.

Brandvarnare
Brandvarnare är en billig livförsäkring. Bostadsrättshavaren ansvarar för inköp av brandvarnare och enligt stadgarna, av underhåll och reparation av dessa. Tänk på att några gånger om året kontrollera att brandvarnarna fungerar.

Gas
Vill du ta bort din gasspis ska du anlita en auktoriserad gasinstallatör, som ansvarar för att gällande lagar och förordningar följs och har kompetens för att se till att din gasanläggning är säker. Det krävs inget tillstånd från styrelsen, men alla ändringar av gasledningar måste utföras av behörig gasinstallatör. Här hittar du en lista över auktoriserade installatörer.

Grillning
På grund av brandrisk är kol- eller gasolgrillning ej tillåtet på privata balkonger. Grillning med elgrill är dock tillåten.

Husdjur
Har man husdjur skall man se till att dessa inte stör sina grannar. Husdjur får heller inte utgöra sanitär olägenhet.

Innergård 
Städa och ställ i ordning möblerna innan du lämnar gården. Skräp och avfall ska du ta med dig när du lämnar terrassen. Släng hushållssopor i sopnedkastet och i övrigt i grovsoprummet på Norrtullsgatan 17, vån -1.

Ohyra & skadedjur
Om du uppmärksammar ohyra eller skadedjur i föreningens fastigheter anmäl detta snarast till styrelsen.adlernmindre34@gmail.com

Portkoder & portar
Lämna inte ut portkoder till obehöriga.
Lämna ej en uppställd port obevakad. Porten ska stängas direkt efter inleverans för att förhindra inbrott i våra fastigheter.

Reparation/renoveringsarbeten
Reparationer och ombyggnader får endast ske mellan kl. 08.00 – 21.00 på vardagar och mellan kl. 10.00 – 16.00 övriga dagar.
Särskilt störande aktiviteter, som bilning, omfattande rivningsarbeten eller ihållande borrande, får endast utföras vardagar 8-17.

Ytskiktsrenovering såsom målning, tapetsering eller omläggning av golv kräver inte styrelsens tillstånd. Observera att upptagning av dörrhål, ingrepp i bärande väggar samt ändring av planlösning kräver styrelsens skriftliga godkännande och behandlas i styrelsen efter inkommen ansökan med tillhörande ritning.

Ändring av ledningar för vatten, avlopp, ventilation eller värme får endast ske efter skriftligt tillstånd från styrelsen. Ansökan till styrelsen ska göras skriftligt via mail eller brev.

Ärenden som innebär ingrepp i bärande konstruktion/-er, tas endast upp till behandling/beslut i styrelsen när bygglov/bygganmälan har beviljats och giltig K-handling (ritning/utlåtande/beskrivning från konstruktör) har inlämnats till styrelsen. K-handlingen ska, utöver själva avväxlingen (el motsvarande), även beskriva ingreppets påverkan på fastighetens totala stabilitet. När det gäller borttagande av hela eller delar av icke bärande väggar så ska arkitektritning (eller motsvarande) inlämnas till styrelsen för godkännande.


Allt arbete i våtrum ska utföras fackmannamässigt, enligt gällande branschregler och vid behov av behörig personal. Vid badrumsrenoveringar ska entreprenörer vara behöriga och utföra arbetet enligt aktuell utgåva av Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BKR), GVKs branschregler Säkra Våtrum, Måleribranschens våtrumskontroll (MVK) och Säker vatteninstallation. Vi ber er dock avvakta med badrums-& köksrenoveringar tills stamrenoveringsprojektet är slutfört.

Blandare och kranar som installeras i kök och badrum ska vara typgodkända och klara av ett vattentryck på minst 7 bar. Anledningen till detta krav är att det finns undermåliga blandare på marknaden. Det orsakar stora problem med svängande temperaturer på varmvattnet och ökar risken för vattenskador.

Att tänka på vid reparation/renoveringsarbeten;

  • Inför alla arbeten som kan störa grannarna ska information sättas upp i porten/hissen med planerad tid för renoveringen samt kontaktuppgifter till både den boende och dennes entreprenör.
  • Trapphusen och hissarna skall städas dagligen vid nedsmutsning. Vid behov ska hiss förses med skyddstäckning.
  • Vid bilning och slipning ska frånluftsdonen skyddas/sättas igen samt åtgärder vidtas så att damm inte kan spridas ut till trapphus eller andra lägenheter.
  • Byggmaterial och avfall får ej förvaras i trapphuset eller i gångar vid vindsförråd.
  • Storsäckar (av typ BigBag eller liknande) får endast placeras ut efter godkänt tillstånd från Polisen. Använd blanketten "Ansökan tillstånd ordningslagen" på Polisen webbplats. Säckarna får inte placeras så de hindrar framkomligheten eller omöjliggör tillträde. Säckarna ska vara försedda med stängning och hämtas senaste varje fredag.

Sophantering
För att värna om miljön och bidra till att hålla nere föreningens sophanteringskostnader ska endast hushållssopor kastas i sopnedkasten. Papper, plast, tidningar, plåt och glas har anvisade kärl i soprummet på Norrtullsgatan 17, vån -1.


Tvättstuga
Tvättid bokas i tvättstugan. Bokad tvättid kan användas av annan medlem om tvättning ej är påbörjad en timme efter tvättpassets starttid.

Om du ej har tvättid inbokad, vänligen flytta din tvättkolv till nedersta raden för att inte blockera uppbokning av tvättider för dina grannar.